Tuesday, September 2, 2008

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak


Persatuan Kebajikan Skuad 69 PDRM Sarawak mengucapkan selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak kepada semua ahli-ahli yang beragama Islam. Sesungguhnya Ramadhan pada tahun ini diharapkan dapat mempertingkatkan lagi iltizam kita untuk mengukuhkan Iman dan Taqwa kepada Allah Maha Pencipta.

Ramadhan yang disambut pada tahun ini bertepatan pada 1 September 2008 selepas sehari kita merayakan Hari Kemerdekaan Ke-51 pada 31 Ogos lalu. Skuad 69 PDRM Sarawak buat kali keduanya telah dijemput untuk mengambil bahagian di dalam perbarisan dan perarakan Hari Kemerdekaan Peringkat Negeri Sarawak pada tahun ini. Pada tahun yang lalu Skuad 69 PDRM Sarawak juga telah mengambil bahagian di dalam perbarisan dan perarakan yang telah diadakan di Bandaraya Miri.Seramai 30 orang telah menyertai kontinjen Skuad 69 PDRM Sarawak di dalam perbarisan Hari Merdeka pada tahun ini (Lihat gambar - Barisan Kontinjen Skuad 69 PDRM yang mengambil bahagian di dalam perbarisan berkenan, bergambar di hadapan Stadium Perpaduan, Petra Jaya, Kuching). mereka yang berkenaan ialah seperti berikut:

Nama Peserta Kontinjen Skuad 69 PDRM Sarawak:

1. DSP (B) Muhamad Yusof Isa (Presiden - Ketua Kontinjen)
2. ASP (B) Mohd. Faisal Abdullah (Ketua Jurulatih Kawad)
3. Peet Awi
4. Haji Wan Drahman Tku Mahsen
5. Mohamad Haji Mos
6. Nelson Ansang Ak Majeng
7. Anthony Nyoel Ak Juken
8. John Haji Surip
9. Zainab Majid
10. Abu Bakar Bajuri
11. Saini Said
12. Jamaludin Hamid @ Bujang
13. Philip @ Suhaimi Jais
14. Barham Saleh @ Noor
15. Seruji Ibrahim
16. Johari Mawi Haji Keria
17. Changak Ak Rabong
18. Jihip Munjew
19. Haji Dris Dlek
20. Wan Ibrahim Wan Duen
21. Zaidel Saat
22. Hassan Haji Ramli
23. Ahmad Rashidi
24. Christopher Jantan
25. Zaiton Majid
26. Awinee Haji Saili
27. Mohamad Franky Chin Abdullah
28. Sabang Haji Moh
29. Afandi Barham
30. Haji Subri Haji Aman

Semua peserta kontinjen Skuad 69 PDRM Sarawak ini telah menjalani latihan kawad yang dipimpin oleh ASP (B) Mohd. Faisal Abdullah dengan dibantu oleh Peet Awi. Latihan kawad ini telah dijalankan di padang letak kereta Dewan Suarah Negeri, Jalan Taman Budaya, Kuching, Sarawak.

Kontinjen ini juga telah menyertai raptai pertamanya pada 26 Ogos, manakala raptai kedua pula diadakan pada 27 Ogos. Raptai penuh pula telah diadakan pada hari berikutnya 28 Ogos. Semua raptai telah diadakan di Stadium Negeri, Petra Jaya, Kuching, Sarawak.

Pada 30 Ogos lalu, Skuad 69 PDRM Sarawak telah mengadakan majlis minum petang (Hi-Tea) sebagai meraikan barisan kontinjen Skuad 69 yang mengambil bahagian dalam perarakan Hari Kemerdekaan pada tahun ini. Majlis minum petang ini telah pun dirasmikan oleh YB Puan Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali, ADUN N.7 Semariang.

Di dalam majlis ini juga semua peserta kontinjen yang mewakili Skuad 69 PDRM Sarawak telah menerima sijil penyertaan masing-masing yang telah disampaikan oleh YB Puan Sharifah Hasidah.

Sempena majlis ini juga, Skuad 69 PDRM Sarawak telah menyampaikan Watikah Lantikan Ahli Kehormat kepada 6 lagi penerima yang telah banyak memberikan sokongan menjayakan aktiviti yang dijalankan oleh Skuad 69 PDRM. Mereka berkenaan ialah:-

Ahli Kehormat Skuad 69 PDRM Sarawak (Dilantik pada 30 Ogos 2008):

1. Datin Ezanoni Hadjeli (Ezza Noni Fashion & Beauty Sdn Bhd)
2. Ramizan Bujang (Ramizar Enterprise)
3. Ir. Abdul Rahim Mahmud (Medansri Bina Sdn Bhd)
4. Saili Sulaiman (Tegas Jayasama Plantation Sdn Bhd)
5. Chin Chee Nam (Chin Electrical & Electronic Service)
6. Hajah Mariam Aren (Mariam Kek Lapis Sarawak)

Syabas kepada semua peserta kontinjen yang begitu tabah, bersemangat tinggi dan sanggup bermandi peluh dengan berpacak di atas padang Stadium Negeri menunggu dengan penuh kesabaran untuk berbaris melintasi grand stand dengan disaksikan para VVIP serta orang ramai yang menunggu sejak awal pagi lagi.


Setinggi penghargaan juga kepada Presiden Skuad 69 PDRM Sarawak Tuan DSP (B) Muhamad Yuosf Isa, dan Timbalannya Tuan DSP (B) Arifin Haji Adenan yang telah banyak memberikan perangsang kepada semua anggota kontinjen sejak awal lagi hinggalah ianya berakhir pada hari kemuncak pada 31 Ogos 2008.

Diharapkan tahun hadapan Skuad 69 PDRM Sarawak akan terus bersedia untuk menyertai perbarisan ini dengan penampilan imej yang lebih terserlah. Insya Allah.