Monday, November 17, 2008

Empat penjenayah Indonesia ditembak mati

MAYAT empat penjenayah warga Indonesia di atas jalan selepas mati ditembak oleh anggota polis dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Seremban di Jalan Seremban-Labu
berhampiran pejabat Kualiti Alam Sdn. Bhd., Seremban.

SEREMBAN 16 Nov. – Empat penjenayah warga Indonesia yang diburu polis kerana terlibat kes samun dan rompakan bersenjata ditembak mati dalam satu kejadian di Jalan Seremban-Labu
di sini pagi ini.

------------------------------------------------------------------------------------------------

Skuad 69 PDRM Sarawak memberikan sekalung tahniah kepada pihak PDRM, dan tentunya kita menghargai pembanterasan jenayah secara tegas dan berkesan seperti ini. Mengenangkan berleluasanya kes-kes jenayah berat seperti yang berlaku sejak kebelakangan ini, dirasakan sia sia sahaja jika sekadar menangkap penjenayah tegar seperti ini, membawa ke balai, memproses melalui sistem undang undang negara yang sedia ada, menahan reman bertahun tahun, kemudian menanggung biaya memelihara penjenayah penjenayah tegar begini bertahun-tahun.
Bahasa Peluru
Anggota polis yang terbabit dengan serangan penjenayah ini perlu bertindak pantas dan mereka tidak ada pilihan lain kecuali menggunakan 'bahasa peluru' sahaja yang sesuai melayan mereka.
Penjenayah Tegar
Skuad 69 berharap pihak PDRM akan memburu juga penjenayah-penjenayah 'hardcore' tempatan dengan kaedah yang sama dan membersihkan bumi Malaysia dari malaun-malaun begini. Kita masih kecewa dan ternanti-nanti dengan kes-kes yang melibatkan kehilangan kanak-kanak Malaysia yang telah dibunuh secara kejam seperti Arwah Nurin Jazlin Jazimin dan anak-anak lain yang masih hilang? Begitu juga dengan kes peras ugut yang melibatkan 'along' seolah-olah mereka sang juara yang kebal daripada menerima hukuman. Kerjasama orang ramai nampaknya masih perlu ditingkatkan.
Komuniti-force
Skuad 69 berharap PDRM akan terus dengan misinya menangkap, dan jika terpaksa menembak mati terus penjenayah-penjenayah kejam seperti itu! Tidak harus ada ruang untuk berdolak dalik lagi. Kadar jenayah semakin meningkat disebabkan terlalu banyak juara yang hanya bijak bercakap mengenai jenayah, tetapi kurang perancangan bagaimana untuk melibatkan masyarakat supaya mereka juga dijadikan kor anti jenayah sebagai 'komuniti-force' yang memiliki pengetahuan dan kemahiran membanteras jenayah.
Mensifarkan jenayah
Rasanya tidak perlu sangat kita menuding jari menyalahkankan pasukan polis, kerana mereka sememangnya komited dan serius untuk menegakkan keamanan dan mensifarkan jenayah.

Saya ucapkan 'Selamat Bertugas!' kepada pasukan PDRM didalam memerangi penjenayah-penjenayah tegar di dalam negara ini, tanpa mengira mereka warganegara tempatan atau asing! Go PDRM Go!