Friday, October 9, 2009

SKUAD 69 DIJEMPUT SERTAI ISTIADAT PERBARISAN HARI JADI KE-88 TYT YANG DI-PERTUA NEGERI SARAWAK.

DIRGAHAYU
Tuan Yang Terutama Tun Datuk Patinggi Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng
Yang Di-Pertua Negeri Sarawak.


Skuad 69 PDRM Sarawak sekali lagi telah diberikan penghormatan untuk menyertai istiadat perbarisan dan rapat raksasa sempena perayaan hari jadi yang ke-88 Tuan Yang Terutama Yang Di-Pertua Negeri Sarawak yang bakal diadakan pada 24 Oktober depan bertempat di Padang Dewan Suarah Bintulu, Sarawak.

Jemputan terhadap Skuad 69 PDRM Sarawak ini telah dibuat oleh Pejabat Residen Bahagian Bintulu melalui sepucuk surat yang telah difaxkan ke urusetia persatuan ini Khamis lalu (8 Oktober 2009).

Di dalam surat jemputan itu menyatakan bahawa pihak penganjur mensasarkan 88 buah kontinjen dari seluruh Sarawah, dan Skuad 69 PDRM Sarawak adalah diantara NGO yang diminta menghantar kontinjen sekurang-kurangnya 34 orang ahlinya.

Skuad 69 PDRM Sarawak sebelum ini telah menyertai upacara perbarisan sempena Hari Kemerdekaan Negara Ke-50 Peringkat Negeri Sarawak yang diadakan di Bandaraya Miri pada tahun 2007; dan juga upacara yang sama sempena sambutan Hari Kemerdekaan yang ke-51 yang telah diadakan di Stadium Negeri, Kuching pada tahun 2008. Pada tahun yang sama juga di dalam bulan Oktober Skuad 69 turut menghantar kontinjennya di dalam istiadat perbarisan sempena Hari Jadi TYT yang ke-87 tahun yang diadakan di Padang Merdeka, di Kuching.

Pihak Skuad 69 PDRM Sarawak amat menghargai di atas jemputan kali ini, kerana ia menjadi pendorong semangat yang lebih jitu untuk persatuan ini menggerakkan khidmat baktinya kepada masyarakat, terutama di dalam aspek pencegahan jenayah.

Skuad 69 sebelum ini telah melancarkan program Jelajah Amal Keamanan 1Malaysia Peringkat Bahagian Bintulu pada bulan Jun yang lalu. Serentak dengan program itu juga, Skuad 69 telah menubuhkan Jawatankuasa Kor Keselamatan Komuniti 69 bagi Bahagian Bintulu yang dianggotai oleh beberapa orang pemimpin masyarakat di dalam daerah ini.

Kor Keselamatan Komuniti 69 merupakan projek yang digagaskan oleh Skuad 69 untuk membantu pihak kerajaan khususnya dengan pihak Polis dalam menangani permasalahan jenayah yang dihadapi di dalam daerah berkenaan.