Wednesday, December 31, 2008

Isteri Zainal Abidin Udin meninggal dunia..

Skuad 69 PDRM Sarawak mengucapkan takziah kepada Zainal Abidin Udin (Foto) ahli Skuad 69 di atas pemergian ke Rahmatullah isteri beliau, Hanipah Abong pada pagi ini (31 Dis 08). Allahyarhamah telah menghembuskan nafas terakhirnya kira-kira jam 2.30 pagi di Hospital Umum Kuching, setelah hampir satu bulan menjalani rawatan rapi di hospital tersebut.
Jenazah Allahyarhamah telah selamat dikebumikan di tanah perkuburan Kpg Surabaya pada pukul 10.00 pagi dengan dihadiri oleh ramai sanak keluarga serta penduduk Kpg Gersik. Turut hadir di tanah perkuburan ialah YB Dr. Abdul Rahman Junaidi, ADUN N.4 Pantai Damai.
Allahyarhamah Hanipah, 66 semasa hayatnya merupakan sseorang yang aktif di dalam pergerakan politik terutamanya di dalam Pergerakan Wanita sejak kewujudan Parti Negara di negeri Sarawak, sehinggalah di dalam PBB hari ini.
Zainal Abidin Udin juga merupakan seorang penggiat politik di dalam PBB dimana beliau kini merupakan Ketua Ranting PBB Kpg Gersik di dalam N.4 DUN Pantai Damai.

RESIDEN BINTULU PUJI SKUAD 69

Dr. Razali Abon (Foto) Residen Bahagian Bintulu memuji usaha Skuad 69 PDRM Sarawak yang begitu prihatin dengan kebajikan masyarakat, dengan membantu golongan yang kurang bernasib baik. Beliau juga mengharapkan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang lainya di negeri ini supaya dapat menggiatkan lagi kerja-kerja amal seperti yang dianjurkan oleh Skuad 69 PDRM Sarawak.
Residen Bahagian Bintulu ini berucap demikian dalam majlis penyampaian beg sekolah dan alatulis kepada pelajar-pelajar miskin di dalam daerah Bintulu untuk sesi persekolahan 2009 anjuran Skuad 69 PDRM Sarawak dengan kerjasama Pejabat Residen Bahagian Bintulu, bertempat di di perkarangan Wisma Residen Bintulu 30 Ogos lalu.
Menurutnya, dengan memberikan sumbangan kepada golongan terbabit, maka akan dapat meringankan bebab yang terpaksa dihadapi oleh mereka, lebih-lebih lagi dalam situasi ekonomi yang tidak menentu hari ini.
Beliau berkata, dalam mengejar arus kemajuan modenisasi, gologan yang kurang bernasib baik tidak harus dilupakan kerana mereka juga adalah sebahagian daripada anggota masyarakat yang perlu diberikan perhatian khusus bagi memastika mereka tidak berasa tersisih dan dipiggirkan.
Dr. Razali Abon juga memuji Skuad 69 PDRM Sarawak kerana setelah mereka meninggalkan pasukan, Skuad ini masih ingin berbakti kepada masyarakat dan kali ini mereka berjuang di dalam sebuah Persatuan yang berteraskan kepada kebajikan.
Seterusnya beliau berkata, rakyat dan negara amat terhutang budi dengan pasukan keselamatan termasuk Skuad 69 PDRM yang telah berjuang sehingga menyabung nyawa mempertahankan negara daripada ancaman pengganas komunis suatu ketika dahulu.

Jelajah Amal Skuad 69 PDRM Sarawak

Terdahulu DSP (B) Haji Arifin Haji Adenan, Timbalan Presiden Skuad 69 PDRM Sarawak turut menyampaikan ucapan aluannya. Diantara perkara yang disentuhnya ialah Skuad 69 PDRM sarawak akan melancarkan program 'Jelajah Amal' bermula awal tahun hadapan (2009) dengan misi untuk menjejaki anggota-anggota Skuad 69 PDRM yang telah bersara supaya menyertai Persatuan ini seterusnya mengajak mereka menyertai 'Kor Keselamatan Komuiti' yang akan dibentuk dengan kerjasama NGO tempatan seperti Rukun Retangga, Rela, Rakan Cop dan sebagainya.
Menurutnya lagi, menerusi program kembara ke seluruh negeri Sarawak ini, Skuad 69 PDRM juga akan melancarkan 'Tabung Pendidikan dan Kebajikan' bagi mengisi dana yang akan disalurkan bagi tujuan membantu golongan yang memerlukan bantuan di setiap daerah yang disinggahi nanti, terutamanya di kalangan keluarga ahli. Beliau mengharapkan sokongan dan juga kerjasama dari pelbagai pihak samada sektor kerajaan mahupun sektor korporat/swasta.
Dalam majlis tersebut, seramai 15 orang pelajar miskin di sekitar Bintulu telah diberikan sumbangan berupa beg sekolah dan juga alat-alat tulis bagi membolehkan mereka menghadapi sesi persekolahan 2009 dengan lebih ceria dan bersemangat.
Hadir sama dalam majlis ini ialah Penolong Pegawai Daerah Bintulu, Alex Lau, Ketua Bahagian Logistik Daerah IPD Bintulu, Inspektor Mohd. Khalid Samid, Temenggong Abang Suhaili Haji Mohamad, Pembatu Pemancha Chabi Ak Nangup, PenghuluHaji Mahli Hamzah, Penghulu Derahman Kawi serta Ketua-Ketua Jabatan Daerah Bintulu.


Diantara 15 kanak-kanak miskin yang menerima beg sekolah


Diantara tetamu VIP yang hadir

Gambar Kiri: Hj Arifin bersama Dr. Razali Abon. Gambar Kanan: Hj Arifin bersama Temenggong Suhaili


Diantara tetamu yang hadir.