Wednesday, October 15, 2008

Majlis Pengisahan Sejarah Penubuhan Malaysia Dari Sudut Pandangan SarawakSuasana di dalam auditorium Pustaka Negeri.
(16 Oktober 2008)

Satu majlis 'Pengisahan Sejarah Penubuhan Malaysia Dari Sudut Pandangan Sarawak' akan diadakan esok (16 Oktober 2008), bermula pukul 8.30 pagi, bertempat di Auditorium Pustaka Negeri, di Petra Jaya, Kuching, Sarawak.

Majlis ini diadakan bersempena dengan sambutan Perayaan 45 Tahun Sarawak Maju Dalam Malaysia anjuran Arkib Negara Malaysia dengan kerjasama Pustaka Negeri Sarawak. Majlis ini dijangka akan dirasmikan oleh TB Tuan Haji Hamden Haji Ahmad, Menteri Muda Hal Ehwal Belia merangkap Menteri Muda Pelancongan Sarawak yang mewakili YAB Ketua Menteri Sarawak.

Turut hadir di dalam majlis ini nanti ialah Encik Sidek Jamil, Pengarah Arkib Negara Malaysia sendiri dan juga Tan Sri Datuk Amar Dr. Hamid Bugo, Pengerusi Pustaka Negeri Sarawak; di samping beberapa orang VIP yang terdiri daripada Ketua-Ketua Jabatan Peringkat Negeri yang berkaitan serta pemimpin-pemimpin NGO yang lainnya.

Skuad 69 PDRM Sarawak sendiri akan menghantar delegasinya untuk mengikuti acara tersebut. Tentunya majlis pengisahan sejarah ini akan memberikan banyak maklumat dan membangkitkan semula nostalgia silam, terutamanya dalam pasca penubuhan Malaysia pada tahun 1963 dan juga cabaran menghadapi pergerakan militan pengganas komunis PARAKU di negeri Sarawak.

Menurut maklumat yang diterima daripada pihak penganjur, seramai tiga orang tokoh dijangka akan menyampaikan pidatonya, antaranya ialah:-

Dato' Amar James Wong Kim Min
Dato Sri Tra Zehnder@Philomena ak Jemat

Y.A.Bhg Tun Datuk Patinggi Abdul Rahman Ya'kub

-----------------------------------------------------------------------------------

Gambar Sekitar Majlis Pengisahan Sejarah Penubuhan Malaysia Dari Sudut Pandangan Sarawak (16 September 2008)


Diantara ahli panel yang menyampaikan pidato mengenai sejarah
kemerdekaan Sarawak (Gambar Kanan berdiri ialah Dato' Amar James Wong)

Gambar-Gambar Yang Dipamerkan Di Dalam Pameran

Gambar 1 - Sebahagian anggota TNKU yang menyerang Balai Tebedu, 1964.

Gambar 2 - Senjata TNKU yang dirampas.

Gambar 3 - Anggota Suruhanjaya Cobold

Gambar 4 - Tunku Abd. Rahman dan Tun Adam Malek menandatangani perjanjian di Bangkok.

Gambar 5 - Tunjuk perasaan membantah penubuhan Malaysia di Sarawak.

1. 2.

3. 4.

5.

Majlis Ramah Tamah Aidilfitri diganti dengan Malam Amal Skuad 69 PDRM Sarawak

MAKLUMAN
Majlis Ramah Tamah Aidilfitri Bersama Skuad 69 PDRM Sarawak yang dijadualkan berlangsung pada hari Sabtu ini, 18 Oktober 2008, di ParkCity Everly Hotel Bintulu telah DITUNDA kepada hari Sabtu, 8 November 2008, di hotel yang sama. Nama majlis ini juga telah ditukar kepada MALAM AMAL MESRA SKUAD 69 PDRM SARAWAK.
Majlis makan malam ini dijangka akan dirasmikan oleh YB Dato Sri Awang Tengah Ali Hassan, Menteri Perancangan dan Pengurusan Sumber II, merangkap Menteri Kemudahan Awam Sarawak. YB Dato Talib Zulpilip, Ahli Dewan Undangan Negeri JEPAK merangkap Pengerusi SEDC Sarawak juga akan hadir untuk meraikan majlis tersebut.
Di dalam majlis ini nanti, Skuad 69 PDRM Sarawak akan menyampaikan sumbangan kebajikan berupa pakaian dan peralatan sekolah kepada anak-anak yatim dan keluarga miskin di sekitar Bintulu. Program ini merupakan siri kegiatan amal yang dijalankan oleh Biro Kebajikan Skuad 69 PDRM Sarawak.
Justru itu, dengan penundaan tarikh berkenaan pihak urusetia juga ingin memohon maaf kepada para penyumbang dan juga syarikat-syarikat korporat yang lain yang telah menghulurkan sumbangan bakti, seterusnya kami berharap agar majlis yang bakal diadakan pada 8 November nanti dapat diraikan bersama.
Pihak urusetia juga sedang menyelaraskan urusan untuk menyediakan kemudahan pengangkutan (bas) kepada ahli-ahli yang tinggal di Kuching dan kawasan berhampiran dengannya untuk sama-sama kita meraikan majlis amal tersebut.
Semua ahli diminta dapat menghubungi urusetia untuk mendapatkan keterangan lebih lanjut.