Saturday, May 9, 2009

UCAPAN PRESIDEN SKUAD 69 PDRM SARAWAK DI DALAM MAJLIS MAKAN MALAM MESRA JELAJAH AMAL PADA 24 APRIL 2009

ASSALAMU ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH

DAN SALAM SEJAHTERA.


ALHAMUDLILLAH, TERLEBIH DAHULU SAYA INGIN MENGUCAPKAN SYUKUR KE HADRAT ALLAH SWT, KERANA DENGAN BERKAT DAN LIMPAH KURNIANYA JUGA, KITA SEMUA TELAH DAPAT BERADA DI DALAM MAJLIS MAKAN MALAM MESRA SEMPENA PROGRAM JELAJAH AMAL SKUAD 69 PDRM SARAWAK YANG JULUNG KALI DIADAKAN, DI MANA BAHAGIAN MIRI MERUPAKAN BAHAGIAN YANG PERTAMA YANG KAMI SINGGAH DI DALAM SIRI JELAJAH AMAL KE SELURUH NEGERI SARAWAK.


2. SEBELUM SAYA MENERUSKAN UCAPAN INI, SAYA JUGA INGIN MENGAMBIL KESEMPATAN YANG BERHARGA INI UNTUK MENGUCAPKAN SETINGGI PENGHARGAAN DAN JUTAAN TERIMA KASIH YANG TIDAK TERHINGGANYA KEPADA TETAMU KEHORMAT KITA PADA MALAM INI, IAITU YB DATUK PETER CHIN FAH KUI, MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR MERANGKAP AHLI PARLIMEN MIRI, YANG JUGA SEORANG AHLI KEHORMAT KEPADA SKUAD 69 PDRM SARAWAK, YANG TELAH SUDI HADIR SEKALI LAGI KE MAJLIS ANJURAN SKUAD 69 PDRM SARAWAK.


3. SEBELUM INI, YB DATUK PETER CHIN JUGA TELAH BERSAMA-SAMA DENGAN SKUAD 69 PDRM SARAWAK DI DALAM SATU MAJLIS SAMBUTAN RAMAH TAMAH AIDILFITRI YANG DIADAKAN PADA TAHUN 2007 YANG LALU BERTEMPAT DI KEM BATALION 12 PASUKAN GERAKAN AM MIRI.


4. SAYA JUGA BAGI PIHAK SELURUH WARGA SKUAD 69 PDRM SARAWAK INGIN MENGAMBIL PELUANG INI UNTUK MERAKAMKAN UCAPAN TAHNIAH KEPADA YB DATUK KERANA TELAH DIKEKALKAN DI DALAM BARISAN JEMAAH MENTERI YANG BARU SAJA DIBENTUK OLEH PERDANA MENTERI KITA YANG BARU, IAITU YAB DATUK SERI MOHD. NAJIB TUN RAZAK PADA DUA MINGGU YANG LEPAS, DENGAN POTFOLIO YANG BARU, SEBAGAI MENTERI TENAGA, TEKNOLOGI HIJAU DAN AIR. KITA BERIKAN TEPUKAN TAHNIAH KEPADA BELIAU.


5. TENTUNYA KAMI JUGA TURUT BERGEMBIRA DI ATAS PERLANTIKAN DATUK DI KEMENTERIAN YANG BARU INI, DAN KAMI YAKIN BAHAWA YB DATUK PETER CHIN AKAN SENTIASA ‘DELIVER’ DENGAN TUGAS DAN TANGGUNGJAWAB YANG BARU INI SEBAGAIMANA KECEMERLANGANNYA DI DALAM KEMENTERIAN LAMANYA, DI KEMENTERIAN PERLADANGAN, PERUSAHAAN DAN KOMIDITI.

TUAN PENGERUSI, TUAN-TUAN DAN PUAN-PUAN YANG DIHORMATI SEKELIAN.


6. SAYA JUGA BAGI PIHAK WARGA SKUAD 69 PDRM SARAWAK INGIN JUGA MERAKAMKAN UCAPAN TERIMA KASIH DI ATAS KEHADIRAN YB ENCIK AHMAD LAI BUJANG, AHLI PARLIMEN SIBUTI, BEGITU JUGA KEPADA YB ENCIK ANDY CHIA CHU FATT, ADUN PUJUT YANG JUGA AHLI KEHORMAT SKUAD 69 PDRM SARAWAK DI ATAS KESUDIAN MENGHADIRI KE MAJLIS MAKAN MALAM INI.


7. KEHADIRAN YANG BERHORMAT BERDUA TERMASUK DENGAN KEHADIRAN YBHG TIMBALAN RESIDEN BHG MIRI DAN TETAMU KHAS YANG LAINNYA KE MAJLIS INI KAMI RASAKAN SEBAGAI SUATU PENGHORMATAN YG TINGGI YANG TELAH DIBERIKAN KEPADA SKUAD 69 PDRM SARAWAK. MUDAH-MUDAHAN JALINAN AKRAB DIANTARA SKUAD 69 PDRM SARAWAK DENGAN AHLI-AHLI YANG BERHORMAT INI DAPAT DISERASIKAN LAGI DEMI UNTUK KEBAIKAN KITA BERSAMA.


8. SKUAD 69 PDRM SARAWAK MERUPAKAN SEBUAH PERSATUAN KEBAJIKAN YANG DIANGGOTAI OLEH BEKAS-BEKAS PEJUANG DI DALAM PDRM YANG TELAH MENABURKAN KHIDMAT BAKTINYA KEPADA NUSA DAN BANGSA SEJAK TAHUN 1969 LAGI SEHINGGALAH KAMI MENINGGALKAN PASUKAN BERMULA DARI TAHUN 2006.


9. HARI INI KESEMUA PEJUANG SKUAD 69 PDRM INI TELAH PUN MENJADI PESARA POLIS YANG BERKELANA SEBAGAI SEORANG POLIS PENCEN SETELAH LEBIH 36 TAHUN BERGELUMANG, BERJUANG MENENTANG MUSUH-MUSUH NEGARA SEJAK ERA PASCA KOMUNIS HINGGALAH GERILA KOMUNIS INI MENAMATKAN KEGANASANNYA PADA TAHUN 1989 DI SEMENANJUNG DAN PADA TAHUN 1990 PULA KOMUNIS SECARA KESELURUHANNYA TELAH BERJAYA DISIFARKAN DI SARAWAK BUMI KENYALANG.


10. KESEMUA RENTETAN PERJUANGAN MEMPERTAHANKAN MARUAH NEGARA TERCINTA INI HANYA TINGGAL KENANGAN DAN MENJADI NOSTALGIA YANG TIDAK MUDAH UNTUK KAMI MELUPAKANNYA. SESUNGGUHNYA GENERASI HARI INI AMAT BERTUAH KERANA TELAH DAPAT MEWARISI SEBUAH NEGARA YANG AMAN MAKMUR, DIMANA SEGENAP LAPISAN MASYARAKATNYA YANG BERBILANG BANGSA DAN KETURUNAN TELAH DAPAT MELAYARI KEHIDUPAN UNTUK MEMBINA SEBUAH NEGARA BANGSA YANG CEMERLANG.


11. KALAU DAHULU PADA TAHUN 1969, KAMI YANG BARU SAJA BERUSIA SEKITAR 19 DAN 20 TAHUN TELAH MEMASUKI PASUKAN POLIS DENGAN BERBEKALKAN SEMANGAT KENTAL UNTUK BERKORBAN APA SAJA DEMI NEGARA TERCINTA. PADA WAKTU ITU, KAMI TELAH MENYABUNG NYAWA BERTEMPUR DI DALAM HUTAN BELANTARA, KERANA GERILA KOMUNIS PARAKU TELAH BANGKIT MENGANGKAT SENJATA BERSAMA-SAMA DENGAN PARAKU UNTUK MENCEROBOH PERBATASAN NEGARA SEHINGGA KEAMANAN NEGERI INI TELAH DIGUGAT OLEH GERILA KOMUNIS INI.


12. BERBAGAI USAHA TELAH DILAKUKAN OLEH PIHAK PEMERINTAH KETIKA ITU UNTUK MENGEMBALIKAN KEAMANAAN KEPADA RAKYAT SEHINGGA TERBENTUKNYA RASCOM YANG BERTINDAK SEBAGAI BADAN PENGGERAK UTAMA DALAM USAHA MEMBANTERAS PENGARUH DAN IDEOLOGI KOMUNIS DI NEGERI SARAWAK.


13. SKUAD 69 PDRM SARAWAK YANG BERADA DI DALAM PASUKAN POLIS HUTAN KETIKA ITU JUGA TURUT TERLIBAT DENGAN PELBAGAI OPERASI, BERSAMA-SAMA DENGAN ANGKATAN TENTERA MENGGALAS SUATU TANGGUNGJAWAB UNTUK MENEGAKKAN KEAMANAN DEMI UNTUK MASA DEPAN NEGARA.


14. HARI INI SEBAHAGIAN BESAR DARIPADA PEJUANG SKUAD 69 PDRM INI SUDAH PUN MENCECAH USIA EMAS, MALAH ADA JUGA RAKAN-RAKAN KAMI YANG TIDAK SEMPAT BERUSIA EMAS SEPERTI KAMI HARI INI, KERANA MEREKA INI TELAH TERKORBAN DI MEDAN JUANG.


15. WALAUPUN KAMI KINI DILIHAT SEBAGAI ‘WARGA EMAS’, NAMUN SEMANGAT JUANG KAMI TIDAK PERNAH LUNTUR. SEBAGAI WARGA POLIS SEBELUM INI, KAMI TELAH DILATIH SEBAGAI SEORANG PEJUANG YANG SANGGUP MERENTASI APA JUA CABARAN. SEMANGAT ESPIRIT DE CORP TELAH TERTANAM SEJAK KAMI DIKERAH MEMASUKI HUTAN BELANTARA MEMBURU PENGGANAS KOMUNIS.


16. WALAUPUN SEMANGAT JUANG ITU TIDAK LAGI DI DALAM HUTAN, NAMUN HARI INI KAMI TETAP BERSEMANGAT UNTUK MENJADI WARGA NEGARA YANG PATRIOTIK, KERANA KAMI SENTIASA INSAF DAN SEDAR BETAPA GENERASI HARI INI PERLU DIGILAP SEMANGAT MEREKA UNTUK MEWARISI NEGARA YANG KIAN TERDEDAH DENGAN ANCAMAN-ANCAMAN YANG LAINNYA.


17. KALAU DAHULUI KOMUNIS MENJADI FENOMENANYA, TETAPI KINI MASYARAKAT KITA TERDEDAH PULA DENGAN ANCAMAN JENAYAH YANG LAINNYA. GERAKAN GANGSTERISME TERUTAMANYA DI BANDAR-BANDAR BESAR SEPERTI DI MIRI INI KINI MENJADI FOBEA KEPADA MASYARAKATNYA.


18. ANCAMAN JENAYAH SEUMPAMA INI SEMAKIN MENJADI FENOMENA YANG PERLU DIBANTERAS SEGERA. MASYARAKAT KITA HARI INI TERUTAMANYA DI BANDAR-BANDAR METROPOLITAN SERING JUGA TERDEDAH DENGAN KEJADIAN-KEJADIAN ROMPAKAN, PECAH RUMAH, SEHINGGALAH KEPADA JENAYAH BERAT YANG MELIBATKAN PEMBUNUHAN DI SANA SINI. SEMUA KES JENAYAH SEPERTI INI MERUPAKAN SUATU BENTUK ANCAMAN YANG MEMERLUKAN KERJASAMA SEMUA PIHAK.


19. SAYA PERCAYA PIHAK POLIS SENDIRI JIKA TANPA BANTUAN DAN KERJASAMA DARIPADA MASYARAKAT SEKELILING, SUDAH TENTU TIDAK DAPAT MEMBANTERAS KESELURUHANNYA KES-KES JENAYAH TERSEBUT.


20. DALAM HUBUNGAN INI, SAYA INGIN TEGASKAN SEKALI LAGI BAHAWA SKUAD 69 PDRM SARAWAK SANGGUP MEMBERIKAN KOMITMENNYA UNTUK MENUBUHKAN SKUAD ANTI JENAYAH 69 YANG BERPERANAN UNTUK MENJADI MATA DAN TELINGA KEPADA PASUKAN POLIS. PENGALAMAN KAMI YANG DITIMBA DI DALAM PASUKAN DAHULU AKAN KAMI TERAPKAN DI DALAM SKUAD ANTI JENAYAH 69 INI. MUNGKIN DI DALAM ASPEK-ASPEK KESELAMATAN, BANYAK PERKARA YANG PERLU DISUNTIKKAN DI DALAM BEBERAPA NGO YANG BERGERAK DI PERINGKAT AKAR UMBINYA.


21. SKUAD INI JUGA AKAN BEKERJASAMA DENGAN PERTUBUHAN-PERTUBUHAN MASYARAKAT AKAR UMBI SEPERTI RUKUN TETANGGA, PASUKAN RELA DAN JUGA PERSATUAN-PERSATUAN BELIA SUPAYA IKATAN KERJAMASA INI DAPAT MEMBANTU MEMPERKUKUHKAN BENTENG KESELAMATAN DARI PERINGKAT AKAR UMBI LAGI. KAMI SANGGUP UNTUK MENJALANKAN PROGRAM-PROGRAM BERBENTUK LATIHAN KREPADA PETUGAS-PETUGAS KESELAMATAN YANG DIBENTUK OLEH NGO-NGO TERTENTU INI.


22. SKUAD 69 PDRM SARAWAK AKAN MENGGEMBLENGKAN TENAGA DAN BUAH FIKIRAN DARIPADA SEMUA BEKAS-BEKAS ANGGOTA PASUKAN POLIS TERUTAMANYA ANGGOTA SKUAD 69 PDRM YANG HARI INI TELAH MENJADI SEBAHAGIAN DARIPADA ORANG AWAM UNTUK MENABURKAN KHIDMAT BAKTI KEPADA MASYARAKAT DEMI KESEJAHTERAAN SEJAGAT NEGARA MALAYSIA.


23. SAYA PERCAYA LANGKAH YANG DIAMBIL INI AKAN MENDAPAT SOKONGAN DARIPADA SEMUA AHLI YANG BERHORMAT YANG MENJADI WAKIL RAKYAT DI SEMUA KAWASAN DI NEGERI INI, KHUSUSNYA DI BAHAGIAN MIRI.

TUAN2 DAN PUAN2 YANG DHORMATI SEKELIAN,


24. UNTUK MENCAPAI TUJUAN INI, MAKA PIHAK KAMI TERDORONG UNTUK MELANCARKAN SATU PROGRAM XPDC YANG DINAMAKAN ‘JELAJAH AMAL SKUAD 69 PDRM SARAWAK’ YANG BERMULA HARI INI DI MIRI. PROGRAM INI BERTUJUAN UNTUK MEMASYARAKATKAN SKUAD 69 PDRM SARAWAK SEBAGAI SEBUAH PERTUBUHAN YANG CINTAKAN KEAMANAN UNTUK MENGAJAK MASYARAKAT SUPAYA BERSAMA-SAMA MEMERANGI JENAYAH.


25. PROGRAM INI AKAN DIGERAKKAN KE SELURUH BAHAGIAN DI NEGERI INI DENGAN MELIBATKAN JALINAN KERJASAMA DARIPADA PELBAGAI PIHAK DI DAERAH-DAERAK YANG TERBABIT SEPERTI IBU PEJABAT POLIS DAERAH, PEJABAT-PEJABAT RESIDEN, PEJABAT DAERAH, DAN JABATAN-JABATAN KERAJAAN PERINGKAT DAERAH YANG LAINNYA.


26. DI SETIAP BAHAGIAN ATAUPUN DAERAH YANG KAMI SINGGAH, SKUAD 69 PDRM SARAWAK AKAN MEMBAWA BERSAMA SUATU MESEJ BERBENTUK PAMERAN UNTUK MENGAJAK MASYARAKAT SUPAYA LEBIH MENGENALI DAN MEMAHAMI PERJUANGAN PASUKAN KESELAMATAN, TERUTAMANYA PASUKAN POLIS YANG TELAH BERTINDAK MENJAGA KETENTERAMAN AWAM.


27. DI DALAM PROGRAM JELAJAH INI JUGA, KAMI AKAN MEBDEKATI MASYARAKAT DENGAN PELBAGAI AKTIVITI YANG MELIBATKAN BANTUAN KEBAJIKAN KEPADA BALU-BALU PEJUANG SKUAD 69 PDRM, ANAK-ANAK YATIM TERMASUK WARGA EMAS YANG MEMERLUKAN BANTUAN. KAMI TIDAK KESEORANGAN DALAM MISI MEMBERI BANTUAN KEBAJIKAN INI. KAMI BERSYUKUR KERANA KAMI JUGA DIBANTU OLEH BEBERAPA SYARIKAT PENAJA TERMASUK ORANG PERSEORANGAN YANG TELAH TURUT MENJADI PENYUMBANG KEPADA AKTIVITI SKUAD 69 PDRM SARAWAK.


28. KAMI AMAT BERTERIMA KASIH KEPADA RANGKAIAN PENAJA-PENAJA INI YANG TELAH SUDI MENDERMA MENERUSI AKTIVITI SEPERTI MAKAN MALAM PADA HARI INI. SETIAP SUMBANGAN YANG DIBERIKAN AMAT MEMBERI MAKNA KEPADA KAMI YANG MASIH INGIN MENERUSKAN KHIDMAT BAKTI KEPADA MASYARAKAT.


29. SEBAGAI SEBUAH PERSATUAN, TENTUNYA KAMI AMAT MEMERLUKAN BANTUAN SEPERTI YANG TELAH TUAN-TUAN BERIKAN SELAMA INI. KAMI MASIH MEMERLUKAN PERHATIAN DAN JUGA SOKONGAN, KERANA USAHA KEBAJIKAN INI HARUSLAH BERTERUSAN. OLEH ITU, MELALUI KESEMPATAN YANG BERHARGA INI, BESARLAH HARAPAN KAMI AGAR SOKONGAN TUAN-TUAN INI TIDAK TERHENTI SETAKAT HARI INI.


30. BIARLAH HENDAKNYA JALINAN KERJASAMA INI DAPAT DILIPAT GANDAKAN LAGI DEI MASA-MASA HADAPAN, TERUTAMA UNTUK MENJAYAKAN PROGRAM JELAJAH KAMI KE SELURUH NEGERI SARAWAK INI.


31. KEPADA YB DATUK PETER CHIN, KAMI JUGA AMAT BERTERIMA KASIH DENGAN PERHATIAN DAN JUGA SOKONGAN YANG TELAH DIBERIKAN SELAMA INI KEPADA SKUAD 69 PDRM SARAWAK. PADA TAHUN 2007 YANG LALU, DATUK PETER CHIN TELAH BERMURAH HATI MENCURAHKAN DERMA BAKTINYA KEPADA TABUNG SKUAD 69 PDRM SARAWAK YANG TELAH PUN DIMANFAATKAN.


32. HARI INI TENTUNYA ADA KHABAR GEMBIRA SEKALI LAGI DARIPADA YB DATUK UNTUK KEBAIKAN KAMI SEMUA. SEBAGAI SEBUAH NGO YANG BERUNSURKAN KEBAJIKAN TENTUNYA SEGALA BANTUAN YANG DIBERIKAN ITU AKAN KAMI SALURKAN UNTUK KEBAIKAN PERSATUAN INI.


33. SEBAGAI MENGAKHIRI UCAPAN INI, SAYA SEKALI LAGI MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA TUAN-TUAN SEMUA YANG SUDI MENJADI TETAMU KEPADA MAJLIS MAKAN MALAM INI. TANPA KEHADIRAN TUAN-TUAN SEKELIAN TENTUNYA MAJLIS INI TIDAK SEMERIAH YANG DIHARAPKAN. NAMUN BEGITU SAYA TIDAK LUPA UNTUK MEMOHON MAAF SEKIRANYA TERDAPAT APA JUA BENTUK LAYANAN YANG MUNGKIN TIDAK MEMUASKAN HATI TUAN2 SEMUA.


34. SEKALI LAGI DIUCAPKAN RIBUAN TERIMA KASIH KEPADA YB DATUK PETER CHIN DAN KEPADA TETAMU-TETAMU KEHORMAT YANG LAINNYA. MUDAH-MUDAHAN JALINAN KEMESRAAN INI DAPAT DIPANJANGKAN DI DALAM MAJLIS-MAJLIS YANG LAINNYA.


SEKIAN SAHAJA UCAPAN SAYA, DAN SAYA SUDAHI DENGAN WABILLAHI TAUFIK WALHIDAYAH, WASSALAMU ALAIKUM WR WBKTH.