Sunday, October 11, 2009

NAJIB RASMI SAMBUTAN HARI MALAYSIA DI KUCHING

10 Oktober 2009 - Dato' Sri Najib Tun Razak, Perdana Menteri Malaysia telah merasmikan sambutan HARI MALAYSIA sempena Hari Kemerdekaan Negara yang ke-52 tahun yang dirayakan di Padang Merdeka, Kuching malam tadi.

Turut menyaksikan upacara yang bersejarah itu ialah TYT Tun Datuk Patinggi Muhammad Salehuddin Abang Barieng Yang Di-Pertua Negeri Sarawak, Pehin Sri Abdul Taib Mahmud Ketua Menteri Sarawak, Datuk Seri Utama Dr. Rais Yatim Menteri Penerangan, Kebudayaan dan Komunikasi serta para pembesar negeri Sarawak yang lainnya.

Acara sambutan dimeriahkan lagi dengan persembahan kebudayaan dan nyanyian beberapa orang artis seperti Fiq, Lotus, Calaudia dan Hafiz. Lebih daripada 10,000 warga Kuching telah membanjiri Padang Merdeka sejak 7.00 malam dan ianya berakhir kira-kira jam 12.00 malam.

Di dalam ucapannya, Perdana Menteri mengajak seluruh rakyat supaya benar-benar menghayati konsep 1Malaysia untuk membuktikan bahawa rakyat Malaysia bersatu padu dalam memacu arus pembangunan negara.

Hari Malaysia dirayakan untuk mengenang kembali detik-detik bersejarah penubuhan MALAYSIA pada 16 September 1963 yang telah menggabungkan Sarawak, Sabah, Singapura dan negeri-negeri di semenanjung Tanah Melayu (Malaya). Singapura tidak lama berada di dalam Malaysia, kerana pada tahun 1965 Singapura telah dikeluarkan dari Malaysia.


Poster Dato' Sri Najib bersama citation 1MALAYSIA
di Pameran Hari Malaysia
yang diadakan
di Tebingan Sungai Sarawak pad
a 10 Oktober 09.

Poster Pameran 1MALAYSIA di Tebingan Sungai Sarawak
bermula 10 - 11 Oktober 2009

Diantara foto sejarah penubuhan Malaysia yang dipamerkan
di Pameran 1Malaysia. Gambar Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj
semasa melawat Sarawak

Gambar poster Dato' Sri Najib bersalaman dengan rakyat Sarawak


Dato' Sri Najib beramah mesra dengan para VIP sebelum meninggalkan majlis.

TYT Sarawak, Dato' Sri Najib dan para tetamu ketika meninggalkan majlis

Orang ramai menyaksikan acara persembahan di pentas utama

Pancaran bunga api turut menyinari kemeriahan di Padang Medrdeka