Friday, May 29, 2009

YB AHMAD LAI BUJANG, AHLI PARLIMEN SIBUTI SERAH SUMBANGAN KEPADA SKUAD 69 PDRM SARAWAK

YB Ahmad Lai Bin Bujang (Foto, kanan), Ahli Parlimen Sibuti telah bermurah hati menyerahkan sumbangannya sebanyak RM1,500 kepada Skuad 69 PDRM Sarawak. Satu majlis penyerahan sumbangan tersebut telah berlangsung di Dynasty Hotel Miri hari ini (29 Mei 2009) yang turut disertai oleh wakil-wakil NGO yang lainnya.

Affandi Ahmad dan Mohamad Rashidi telah mewakili Skuad 69 PDRM Sarawak untuk menerima cek sumbangan tersebut daripada YB Ahmad Lai Bujang. Sebelum ini, YB Ahmad Lai telah menghadiri ke majlis makan malam sempena Jelajah Amal Skuad 69 PDRM Sarawak yang diadakan pada 24 April yang lalu di Hotel Imperial Miri.

Warga Skuad 69 PDRM Sarawak mengucapkan terima kasih dan setinggi penghargaan kepada YB Ahmad Lai di atas kprihatinannya terhadap bekas-bekas anggota polis di dalam Skuad 69.


BONG KEE CHOK KETUA PARAKU DI SARAWAK, MANAKALA CHIN PENG KETUAI PKM DI MALAYA.


(Foto: Bong Kee Chok)

Isu mutakhir yang sedang hangat diperkatakan di dalam media tempatan negara kita hari ini ialah mengenai KOMUNIS. Komunis merupakan suatu bentuk ideologi yang diimpot daripada negara China dan juga Rusia.

Pergerakan komunis di negara kita telah dilihat sebagai satu ancaman terbesar kepada rakyat jelata sebelum termeterai suatu perjanjian damai pada 2 Disember 1989 di Haadyai, Thailand diantara kerajaan Malaysia dengan Parti Komunis Malaya (PKM). Di Sarawak bumi kenyalang juga tidak terkecuali daripada menerima tentangan hebat pengganas komunis yang digerakkan oleh Partai Rakyat Kalimantan Utara atau dikenali dengan nama PARAKU yang diketuai oleh BONG KEE CHOK.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Foto di atas: Bong Kee Chok (di tengah-tengah) ketika bersama-sama dengan Presiden Skuad 69 PDRM Sarawak (Kanan) dan Setiausaha Eksekutif Skuad 69 PDRM Sarawak, Abdul Rahman Hashim (Kiri). Detik pertemuan itu berlangsung di kediaman Tun Rahman Yakub di Petra Jaya, Kuching pada 1 Ogos 2006)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
PARAKU terlebih awal telah merintis jejak perdamaian setelah termeterainya Perjanjian Sri Aman pada 21 Oktober 1973, yang melibatkan pihak PARAKU dengan kerajaan Malaysia. Sebagai Pengarah Komisar Politik PARAKU, Bong Kee Chok telah mendepani hasratnya untuk kembali ke pangkuan masyarakat dengan persetujuan meletakkan senjata seterusnya berdamai dengan pihak kerajaan pada tahun yang berkenaan.

Sementara itu, CHIN PENG pula yang memimpin Parti Komunis Malaya atau PKM setelah dua kali diadakan perundingan bermula dengan 'Perundingan Baling' pada tahun 1955 sebelum merdeka yang dilihat sebagai gagal. Namun setelah berlakunya perundingan susulan pada tahun 1989, telah menyaksikan episod pertentangannya dengan pihak kerajaan Malaysia telah berjaya ditamatkan.

(Foto: Chin Peng (di tengah) bersama dengan pemimpin-pemimpin kanan PKM)

Perjanjian damai di Haadyai, di Selatan Thailand pada 2 Disember 1989 sebenarnya merupakan titik tolak yang telah mendorong kepada suatu bentuk persefahaman sebagai misi perdamaian. Chin Peng yang turut disertai bersama Rashid Maidin dan Abdullah CD iaitu pemimpin kanan Rejimen ke-10 Parti Komunis Malaya telah bersepakat untuk menamatkan perjuangan mereka yang telah bersarang di hutan belantara sekian lamanya dengan beberapa persetujuan yang telah dicapai dengan pihak kerajaan Malaysia.

Diantara Bong Kee Chok dan Chin Peng, sebenarnya mereka ini sama sahaja. Mereka berdua adalah pemimpin komunis. Kedua-duanya juga telah melakukan pengkhianatan yang maha dahsyat setelah pasukan gerila mereka bertempur dengan pasukan tentera dan pasukan polis sehingga mengakibatkan ribuan nyawa yang terkorban. Ketumbukan pasukan tentera dan pasukan polis terpaksa diperbesarkan untuk menentukan kesiapsiagaannya mampu berhadapan dengan anacaman pengganas komunis.

Pasukan Polis Hutan (PPH) yang terbentuk di bawah panji-panji PDRM terpaksa diperkuatkan pada tahun 1969, setelah lebih daripada lima ribu anak-anak muda dari seluruh negara direkrutkan sebagai 'mata-mata' yang bertujuan untuk memusnahkan pergerakan gerila komunis yang terdapat di semenanjung Malaysia dan juga di Sarawak.

(Foto - Anggota PPH ketika dalam operasi di Tg. Kunyit, Sarawak)

Setelah tamat latihan, anggota-anggota Skuad 69 ini telah menyarung baju hijau untuk dikerahkan menyertai berbagai operasi di seluruh negara termasuk di Sarawak. Sesungguhnya Chin Peng dan Bong Kee Chok begitu ghairah untuk mempastikan negara ini dikomuniskan dengan falsafah ideologi marxisme dan leninisme.

Paraku dan PKM sebenarnya mereka berselindung di sebalik tirai kemerdekaan kononnya negara ini belum bebas lagi dari cengkaman kolonialisme (penjajah), maka perjuangan mereka dikatakan untuk menghalau penjajah. Untuk tujuan itu, pasukan gerila mereka terpaksa berperang dengan pasukan keselamatan negara. Tindakan ini menyebabkan negara berada di dalam kondisi yang merbahaya, dan rakyat sentiasa berada dalam ketakutan.

(Foto - Anggota PPH menyeberangi Sg. Rajang di Sarikei, Sarawak)

Bong Kee Chok dan Chin Peng harus dipertanggungjawabkan di atas pengkhianatan dan kezaliman yang telah mereka lancarkan selama ini. Walaupun negara sudah bebas daripada anacaman pengganas komunis, namun rakyat negara ini masih dibelenggu dengan ingatan dan nostalgia ngeri yang memeritkan.

Bong Kee Chok bernasib baik kerana dirinya telah diterima oleh masyarakat di negeri Sarawak. Dirinya dikatakan telah mendapat layanan yang lebih baik jika dibandingkan dengan nasib perajurit dan wira-wira yang kini menjadi pesara veteran.

Nasib Chin Peng tidak sebaik Bong Kee Chok, kerana Chin Peng kini berada di dalam buangan. Kerajaan masih belum boleh menerimanya untuk kembali ke pangkuan masyarakat. Chin Peng yang mengharapkan simpati untuk pulang ke tanah airnya, tetapi bumi yang disimbahnya dengan darah pejuang yang menentangnya telah bersumpah untuk tidak mahu melihatnya berada di bumi Malaaysia.

Biarlah Chin Peng menghabiskan sisa-sisa hidupnya itu di alam buangan, kerana dirinya masih tersalut dengan darah komunis.

Klik pada gambar ini untuk imej lebih besar
Keratan Akhbar: Kenyataan resmi yang dibuat oleh Presiden
Skuad 69 PDRM Sarawak berkaitan dengan isu Chin Peng
yang disiarkan di dalam akhbar Utusan Malaysia muka 12
bertarikh 28 Mei 2009