Saturday, September 18, 2010

SYABAS...PDRM DAPAT MENYELESAIKAN KES PEMBUNUHAN SOSILAWATI

Persatuan Kebajikan Skuad 69 PDRM Sarawak mengucapkan tahniah dan syabas kepada PDRM kerana telah dapat menyelesaikan kes pembunuhan jutawan kosmetik Datuk Sosilawati Lawiya (Foto Kanan) bersama 3 rakan yang lainnya dalam masa yang singkat.

Memang tidak dapat dinafikan bahawa kewibawaan PDRM dari kaca mata dunia adalah merupakan sebuah pasukan yang terbilang.

Dalam kes pembunuhan Sosilawati ini PDRM dilihat telah berjaya menjalankan tanggungjawabnya sehingga tertangkapnya suspek-suspek yang dipercayai terlibat melakukan pembunuhan kejam itu.

Tuan DSP (B) Muhamad Yusof Isa, Presiden Skuad 69 PDRM Sarawak dalam satu pertemuan dengan panitia skuad69.blogspot.com di Kuala Lumpur menyatakan kebanggaannya terhadap kejayaan pasukan polis itu, dan beliau merakamkan ucapan tahniah dan syabas kepada PDRM.

Kejayaan memberkas semua suspek termasuk suspek utamanya seorang peguam yang bergelar Datuk telah menyelongkar banyak kes-kes pembunuhan dan penculikan yang lainnya. Kes pembunuhan Datuk Sosilawati ini dijangka akan disebutkan di Mahkamah dalam masa terdekat ini.

Rata-rata masyarakat berpuas hati dan memuji tindakan pantas yang dilakukan oleh pihak polis sambil mengharapkan agar mereka yang terbabit itu dapat dikenakan tindakan yang sewajarnya.

Sosilawati, 47, bersama pemandu peribadinya, Kamarudin Shamsudin, 44, Pegawai Bank CIMB Cawangan Kg. Baru, Kuala Lumpur, Noorhisham Mohammad, 38, dan peguam peribadinya Ahmad Kamil Abdul Karim, 32, dilapor hilang sejak 30 Ogos lalu selepas dikatakan ke Banting untuk urusan pembelian tanah sebelum keempat-empat mangsa disahkan dipukul sampai mati sebelum dibakar dan abunya dibuang ke sungai berdekatan Ladang Gadong, Banting.