Saturday, January 16, 2010

SKUAD 69 PPH PERAK DITUBUHKAN
DI KEM PGA ULU KINTA
, PERAK

Mes Pegawai Rendah Polis di Kem PGA, Ulu Kinta

Rosli Kidam datang bertongkat di sisi DSP (B) Yusof Isa

Suasana mesyuarat penubuhan Skuad 69 PPH Perak

DSP (B) Yusof Isa, YDP (Kanan) dan Kapeli Md. Isa, Setiausaha (Kiri)

DSP (B) Yusof Isa mempengerusikan mesyuarat

Sebahagian daripada AJK Skuad 69 PPH Perak

Terkini - Persatuan Kebajikan Pesara Skuad 69 Pasukan Polis Hutan Negeri Perak telah ditubuhkan hari ini setelah mereka berjaya membentuk jawatankuasa penaja dan meluluskan deraf undang-undang yang telah dibincangkan dengan panjang lebar.

Seramai 15 orang telah dilantik menduduki barisan ahli jawatankuasa penajanya yang diketuai oleh Tuan DSP (B) Muhamad Yusof Isa yang dilantik sebagai Yang Dipertua dan dibantu oleh Timbalannya Tuan ASP (B) Adnan Abdul Rahman Bin Abdul Rahman.

SI (B) Kapeli Bin Md. Isa pula dilantik sebagai setiausaha, manakala Tuan Syed Abdullah Karim dilantik sebagai Penolong Setiausaha. Che Ilias Haji Che Mat pula dilantik sebagai Bendahari. Sementara itu Mohd. Nor Dawi telah dilantik sebagai Ketua Penerangan disamping 9 orang ahli jawatankuasa yang terdiri daripada Mohd. Ariffin Mohd. Noor, Che Mat Darus, Rosli Kidam, Mior Hamzah Mior Chik, Bahari Jaafar, Abd. Rahman Hanapiah, Razali Mat Taha, Mohd. Lasa dan Abu Bakar Ramli.

Dalam mesyuarat itu juga mereka bersetuju menamakan SKUAD 69 PPH TETAP PERKASA sebagai moto dan slogan dalam meneruskan agenda perjuangan memperkasakan jati diri bekas-bekas anggota skuad 69 Pasukan Polis Hutan.

Persatuan ini akan didaftarkan segera di pejabat Pendaftar Pertubuhan Negeri Perak di Ipoh sebaik sahaja segala urusan berkaitan dapat disiapkan. Mana-mana bekas anggota Skuad 69 yang pernah berkhidmat di dalam Pasukan Polis Hutan di negeri Perak dalam tahun 1969 dan tahun-tahun selepasnya yang kini bermastautin di Perak boleh menjadi ahli persatuan ini. Mereka boleh menghubungi Setiausaha Penaja, Kapeli Md. Isa di talian bimbitnya 013-5311611 atau Penolong Setiausahanya, Syed Abdullah Karim no. talian 019-5710212 untuk mendapatkan keterangan lanjut.

Di akhir mesyuarat, DSP (B) Muhamad Yusof Isa merakamkan ucapan tahniah dan syabas kepada semua yang hadir kerana telah dapat menunjukkan semangat espirit de corp yang menggambarkan kekentalan semangat dan satu hati di kalangan anggota Skuad 69 PPH khususnya di negeri Perak. Beliau juga memaklumkan bahawa pertemuan dengan YAB Menteri Besar Perak akan diadakan pada 28 Januari ini di kediaman resmi Menteri Besar berkenaan di Ipoh.

Skuad 69 PDRM Sarawak turut mengucapkan tahniah di atas kejayaan menubuhkan Persatuan Kebajikan Pesara Skuad 69 PPH Perak.


3 comments:

Abdul Rahman Hashim said...

Diucapkan tahniah kepada Tuan DSP (B) Yusof Isa yang telah terpilih menjadi Yang Dipertua Penaja kepada Skuad 69 PPH Perak.

MdsuakI said...

Kesempatan ini saya ingin bertanyakan persoalan yang saya kira amat mengelirukan, di harap mendapat penerangan yang jelas.

Persoalan 1

Skuad 69 yang di ketuai oleh DSP (B)Mohammad Yusof saya dapati meliputi di Serawak dan Perak, di sampin itu terdapat satu lagu Persatuan Skuad 69 yang di ketuai oleh Bekas S/Mejar ( B ) Hasimi, dimana mereka juga mendakwa sebagai Persatuan Skuad 69 Pusat, yang akan mengadakan satu perhimpunan pada 20 Feb 2010.

Harap Dapat Penjelasan.

Anonymous said...

Saya dapati pihak tuan masih belum membuat sebarang penjelasan mengenai persoalan Persatuan Skuad69 PDRM Serawak dengan Persatuan Skuad 69 pimpinan SI(B) Hasimi yang mendakwa bahawa beliau adalah Presiden Persatuan Kebajikan Skuad 69 seluruh Malaysia ??

Pihak tuan perlu jelas kan pekara ini kepada ahli2 kerana ramai mereka yang dulunya berkhidmat di Serawak kini di semenanjung merasa keliru tentang pertindihan ini ?

Semalam 15 hb Mac 2010 jam 0830 pagi TV3 telah menyiarkan temu bual bersama SUB(B) Husini yang masih mendakwa bahawa jumlah keahlian yang berdaftar cuma 400 orang dan beliau menyeru para pesara Skuad 69 Seluruh Malaysia termasuk Sabah serawak supaya mendaftar dengan persatuan di bawah kepimpinan nya. Disamping itu beliau mendakwa telah menjelajah seluruh malaysia untuk bersama para ahli yang mendaftar atau pun tidak untuk memberi bantuan...???

Kepada DSP(B) Mohammad Yusof sila jelas kan kekeliruan kedudukan sebenarnya pekara ini..!!!